Hieronder twee artikelen uit de Hoogeveensche Courant

Henk Jonker is zuinig op Hoogeveens cultuurhistorisch erfgoed

Maart 2022
Inwoners van de gemeente Hoogeveen geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Henk Jonker (69 jaar) die in het verleden werkzaam is geweest in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, maar nu al bijna 4 jaar geniet van zijn pensioen. Hij is op dit moment betrokken bij zowel de Verhalenwerf en de Historische Kring in Hoogeveen. Tevens is hij vertrouwenspersoon voor de wielervereniging De Peddelaars. Henk is getrouwd met Els en zij hebben twee kinderen (met partners) en vier kleinkinderen.

Henk Jonker Foto: André Weima Fotografie

Donderdag 24 maart 2022

Vanmorgen ontving ik een WhatsApp bericht van mijn kleinzoon Lars, waarin hij schrijft dat hij positief getest is op corona. Dat hij daardoor de komende dagen niet naar de middelbare school mag vindt hij geen probleem, maar dat hij zaterdag niet naar de Arena kan gaan om het Nederlands elftal te zien voetballen daar baalt hij van. De donderdag is sinds mijn pensionering de dag dat ik samen met Els ’s morgens begin met schoonmaken. Ik stofzuig het hele appartement en Els stoft en dweilt. Na een klein uur drinken we samen een kopje koffie en lees ik vervolgens de krant. Vandaag verder geen afspraken, dus ik ga mijn website www.hoogeveen2000.com bijwerken en updaten. Ik heb deze week weer een paar mooie foto’s gekregen die ik kan toevoegen.

Vrijdag 25 maart 2022

Vandaag stond onze jongste kleindochter Guusje al vroeg bij ons voor de deur, dit keer een onverwachte oppasdag. Ze kwam trots met de krant in de hand binnen, die had ze alvast uit de brievenbus gehaald voor Opa. Zoals gebruikelijk heb ik mijn dagelijkse wandelrondje weer gemaakt, ik probeer elke dag zo rond de 5 kilometer te wandelen. Ik merk wel dat de conditie langzaam weer terugkomt na een weekje corona. Wanneer ik door de Hoofdstraat loop zie ik elke dag de Sakura (de Japanse kers) steeds meer in bloei staan, echt een prachtig gezicht. Verder valt op dat de terrassen gelukkig ook weer vol zitten. Maar ondanks al het moois wat je nu weer om je heen ziet, moet ik regelmatig denken hoe Oekraïne helemaal plat gebombardeerd wordt door Poetin. Hoelang zal het duren voordat de Oekraïners weer opgelucht om zich heen kunnen kijken? Laat er snel een eind komen aan deze waanzinnige oorlog!!

Zaterdag 26 maart 2022

Zaterdagmiddag via het Terhorsterzand naar Beilen gefietst (waar we in het verleden met ons gezin nog zo’n 12 jaar hebben gewoond). Het Terhorsterzand ligt op nog geen 15 kilometer van Hoogeveen en is een heel mooie omgeving en het was prima fietsweer. Ook nog even op bezoek geweest bij het gezin van onze dochter. Els was daar bezig in de tuin.

Zondag 27 maart 2022

Op de zondagmorgen, tijdens mijn dagelijkse wandeling, kwam ik zoals zo vaak weer bekenden tegen, met de één had ik het kort over de zorgelijke toestand in de wereld en met de ander over de prachtige Japanse kers die in bloei staat. Hij wilde daar nog even enkele foto’s van maken. Vandaag hebben Els en ik ons al een beetje voorbereid op onze reis naar Gambia eind volgende maand, waar we onder andere familie gaan bezoeken.

Maandag 28 maart 2022

Vanmorgen was er een overleg in de Verhalenwerf over een audiotour voor de vaste opstelling van de museumcollectie in de bibliotheek. We zoeken mensen die bereid zijn om zich te laten interviewen over diverse thema’s, zoals onder andere, ‘Markante Hoogeveners’ en Harde werkers in Hoogeveen’ en ‘Groei van Hoogeveen’. Vanmiddag ben ik voor de Historische Kring video’s aan het converteren, deze worden omgezet van DVD naar MP4 zodat ze eventueel op YouTube geplaatst kunnen worden.

Dinsdag 29 maart 2022

Vanmorgen had ik overleg als lid van de reminiscentiegroep van de Verhalenwerf. Met een groep vrijwilligers gaan we per toerbeurt naar verzorgingshuizen met oude voorwerpen uit het depot van de Verhalenwerf, dit om herinneringen en verhalen op te halen bij de bewoners. Door corona heeft dit werk helaas bijna twee jaar stil gelegen. Vanmiddag in het Kringhuus van de Historische Kring Hoogeveen, samen met vrijwilligers weer bezig geweest om beeldbankhoogeveen.nl verder te optimaliseren. Er moeten nog vele tienduizenden foto’s fysiek en digitaal goed vindbaar gemaakt worden. Alle foto’s worden bewaard in zuurvrije enveloppen en dozen. Zowel voor de Verhalenwerf alsook voor de Historische Kring kunnen we nog vrijwilligers gebruiken. Dus meld je aan!

Woensdag 30 maart 2022

Gistermiddag kwam onze jongste kleindochter al bij ons en ze is blijven slapen. Ik verwachtte daarom vroeg op te moeten staan maar dat viel dit keer heel erg mee. Vandaag mijn dagelijkse wandeling gemaakt en de winterjas maar weer aangedaan, vorige week dacht ik nog dat het voorjaar was begonnen. Vervolgens samen met kleindochter Guusje naar Bakken Plaizier gegaan om brood en gebak te kopen. Guusje kreeg een grote sticker van Maya de Bij, waar ze heel blij mee was, ze vertelde dat ze hem aan haar zus Pleun zou laten zien. Vanmiddag kwamen de kinderen en kleinkinderen Lars en Kim uit Meeden ook nog langs. Vanavond de livestream van de installatie van de Hoogeveense raad bekeken. Zou het de komende vier jaar in Hoogeveen echt beter gaan? En heeft men naast voldoende oog voor de zwakkeren in onze samenleving ook oog voor de cultuurhistorie van Hoogeveen? Laten we met elkaar zuinig zijn op ons cultuurhistorisch erfgoed.


Interview in de Hoogeveensche Courant van vrijdag 20 november 2020

HENK JONKER, MET OP SCHOOT HOND BINKY, BEZIT EEN FOTOARCHIEF MET DUIZENDEN FOTO’S VAN HOOGEVEEN VAN VROEGER EN BEHEERT WEBSITES EN FACEBOOKPAGINA’S.
FOTOGRAAF: ANDRÉ WEIMA

‘IK BEN GEEN HISTORICUS, MAAR IK HEB INTERESSE IN OUD HOOGEVEEN’

Henk Jonker bezit duizenden foto’s van oud-Hoogeveen.
Hoogeveen Henk Jonker heeft duizenden foto’s van historisch Hoogeveen onder ogen gehad. De geboren Hoogevener heeft een eigen website met oude foto’s en verhalen over oud Hoogeveen en hij beheert de Facebookpagina over de Hoofdstraat van vroeger. Jonker wordt voorgedragen als bestuurslid van de Historische Kring Hoogeveen, waarvoor hij de website beheert. „lk ben zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Hoogeveen”, verklaart hij.

De gepensioneerde begeleider van mensen met een verstandelijke beperking groeide op in een markant pand in Hoogeveen. „lk ben geboren aan Hoofdstraat 9, het gebouw waar later het museum in gevestigd was. „Het was daar mooi wonen. lk heb veel gespeeld in de tuin. Het pad dat nu van de Hoofdstraat naar de Markt loopt, was toen onze tuin.” Hij bezocht de Hervormde school I aan de Bentinckslaan, waarvan hij later regelmatig foto’s onder ogen kreeg. „Wij voetbalden vaak op het plein. Toen de bal een keer over het hek vloog, ging ik hem ophalen. Omdat de schoolfluit ging sprong ik snel over het hek, maar ik bleef met mijn pink aan het hek hangen. Mijn hele pink lag los.” De vinger draagt nog steeds een litteken. Hij vindt het nog altijd jammer dat het statige gebouw is afgebroken. „Dat geldt voor meer gebouwen in Hoogeveen. Als het oude ziekenhuis aan de Schutstraat in de huidige tijd leeg kwam te staan, zouden er appartementen in gemaakt worden, denk ik. De gevel had kunnen blijven bestaan. lk heb de indruk dat men daar nu wat beter over nadenkt dan destijds.”

Bakker
Henk wilde graag bakker worden, maar wegens bakkerseczeem ging dat niet door. De basis voor zijn werkzame periode in de zorg ontstond in 1972 op een bijzondere wijze. „lk was als dienstplichtig militair gelegerd in Havelte. Enkele soldaten speelden bij de intocht van Sinterklaas voor Zwarte Piet en gaven de vergoeding aan een zorginstelling in Hoogeveen. Dat werd woonvoorziening De Robaard en daar hebben we als Sint en Piet het bedrag overhandigd. lk heb daar mijn vrouw Els leren kennen, want zij werkte in De Robaard als begeleidster.” Henk werkte vervolgens als locatie hoofd in woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking in Meppel, Beilen en Hoogeveen. Henk en Els trouwden in 1975 en verhuisden in 1992 naar Hoogeveen. Henk was tot zijn pensioen in 2018 onder andere betrokken bij de realisatie van De Westerstede, de nieuwbouw van De Robaard en een oudereninitiatief voor bewoners met een meervoudige beperking. „Het mooie van het werk is mensen op weg te helpen bij zelfstandigheid. Vroeger was het vooral zorgen voor, maar nu gaat het meer om ondersteunen naar en dat is een groot verschil.” In hun vrije tijd zetten Els en Henk zich ook in voor mensen met een verstandelijke beperking, maar deze keer in Gambia. „Onze passie is Afrika. Vanwege ons 25-jarig huwelijk bezochten we met de kinderen Gambia. De omstandigheden in een psychiatrisch ziekenhuis en een school waren dramatisch. We wilden graag iets doen en sinds die tijd hebben we door donaties, die overal vandaan kwamen, The Methodist Special School kunnen helpen. Er is een watervoorziening gekomen, toiletten, douches, speeltoestellen en een nieuw dak. We hebben nog steeds contact met de school, maar nu werven we niet meer actief middelen. Het belangrijkste is inmiddels gerealiseerd. Twee jaar geleden zijn we er voor het laatst geweest.”

Website
De interesse voor oud Hoogeveen ontstond bij Henk Jonker eind jaren ’90. „In 1999 ben ik begonnen met de website Hoogeveen2000.com met foto’s van oud Hoogeveen. Veel mensen ontdekten dat en stuurden foto’s, tussen 201 5 en 2020 had de site 1,5 miljoen hits. Mensen sturen ook verhalen over oud Hoogeveen. lk ben geen historicus, ik doe ook geen onderzoek, maar omdat ik fotomateriaal verzamel, weet je wel veel over de geschiedenis van Hoogeveen. Mensen sturen mij complete fotoalbums. Het afgelopen jaar scande ik bijna elke week oude foto’s in bij Anno Bakker. lk denk dat ik er zo’n kleine 10.000 heb.” Daar blijft het niet bij, want hij is ook mederedacteur van de Facebookpagina Oud Hoogeveen. „We plaatsen veel oude foto’s op die pagina, die al door meer dan 7000 mensen is geliked. lk beheer ook de Facebookpagina Hoofdstraat Hoogeveen, waar je lid van kunt worden. Momenteel zijn 81 5 mensen lid. Je merkt dat steeds meer mensen belangstelling krijgen voor Hoogeveen van vroeger.”

Omdat het museum 5000 Morgen in zijn geboortehuis was gevestigd was zijn besluit vrijwilliger te worden bij het museum niet onlogisch. „Dat vond ik heel bijzonder. lk was gastheer en leidde bezoekers rond. lk vind het jammer dat het museum uit het pand moest verdwijnen en naar de bibliotheek verhuisde. Een museum hoort in een oud pand. Een bibliotheek vind ik niet de meest uitgelezen plaats voor een museum. Toch ben ik niet afgehaakt. Het museum heet nu Verhalenwerf, dat vind ik een mooie naam. Men werft immers verhalen over Hoogeveen.” Naast de bestaande expositie zijn er ook wisselexposities en ook daar werkt hij aan mee. „We zijn nu bezig met een tijdelijke expositie over Lucas Aardenburg. Door corona is het uitgesteld, want anders zou het al gestart zijn. lk lever daar onder andere foto’s voor, ik vind het leuk om contact te hebben met mensen die dezelfde interesse hebben, dat schept een band.”

Zijn werk voor de reminiscentiegroep heeft raakvlakken met zijn hobby’s en zijn voormalige werk. „We bezoeken verpleeg- en verzorgingshuizen en tonen materialen van vroeger. We proberen daarmee herinneringen op te roepen. De laatste keer ging het over school en hadden we een draaitol, lei, griffel en inkt bij ons en zongen we liedjes van vroeger. lk vind dat erg leuk om te doen, ook omdat het te maken heeft met het werk dat ik gedaan heb.” Henk zal tijdens de eerstvolgende algemene ledenvergadering van de Historische Kring Hoogeveen (HKH) voorgedragen worden als bestuurslid. „Dat zal waarschijnlijk volgend jaar gebeuren. lk vind het een taak van de HKH om alert te zijn, waardoor er niet zomaar historische gebouwen verdwijnen. lk hoop dat de beleidsbepalers zuinig omgaan met het beetje historie dat er nog is in Hoogeveen.” Naast het ‘graafwerk’ in het verleden heeft Henk ook nog tijd voor andere hobby’s. „lk ben vertrouwenspersoon van wielervereniging De Peddelaars en ik ben voorzitter van de Raad van Toezicht van woonzorgvoorziening De Berkenhof, dat locaties heeft in Kerkenveld, Ansen, Fort en Havelte.” De grootste wens van Els en Henk is al in vervulling gegaan, want in 201 6 maakten ze een rondreis door Zuid-Afrika. „Dat was de reis van ons leven.”

Reinier de Boer